Zprávy 2011

12.5.2011

Krásná akce – Pečení pro děti v Brně pomohla týranému Tomáškovi

Krásná akce o.s. Malý strom "Pečení pro děti v Brně" pomohla malému Tomáškovi, jenž byl od malička týrnáný a nyní se léčí z následků popálenin 3. stupně. Pečení proběhlo 10. dubna 2011 v Galerii Vaňkovka a 16. dubna na Farmářských trzích v Medlánkách. Pro Tomáška se podařilo získat krásnou částku ve výši 12 581,- Kč, která byla použita na zakoupení speciálních ponožek (návleků) na popálené nožičky Tomáška.

 

Občanské sdružení Život dětem srdečně a s úctou děkuje o.s. Malý strom, které ho oslovilo s nabídkou pomoci a zapojení do této krásné akce. Sdružení Život dětem pro pomoc vybralo malého Tomáška z Brna, kterému samo pomáhalo v rámci projektu Srdce pro děti v průběhu roku 2010.

Pečení pro děti v Brně je veřejná sbírka, která získává prostředky prodejem pekařských výrobků za dobrovolnou cenu. Výtěžek z prodeje je vždy věnován na podporu předem určené organizace pomáhající postiženým, nemocným či jinak znevýhodněným dětem.

Pečení pro děti probíhá tak, že sponzorské pekárny a dobrovolní spolupracovníci upečou nějaké sladké či slané pečivo a lidé si je mohou koupit za dobrovolný příspěvek, vhozený do kasičky a podpoří tak vybraný projekt. Podrobné informace o této krásné aktivitě na pomoc dětem se dozvíte na webový stránkách www.peceniprodetivbrne.cz.

Tomášek:

Tomášek se  narodil jako prvorozené dítě. Většina by očekávala, že bude zahrnován láskou, pozorností a teplou náručí maminky. Opak byl pravdou. Již od samého začátku musel bojovat malý Tomášek o přežití. S roky se vše stupňovalo a situace vyvrcholila 29.10.2008, kdy utrpěl Tomášek těžké popáleniny 3.stupně na svých nožičkách. Úraz mu způsobila vlastní máma, která za svůj čin sice zaplatila, ale nejspíš se nikdy nedozví, jak moc jeden okamžik změnil malému život.

Tomášek má již za sebou několik rekonstrukčních plastik a ještě mnoho před sebou.Každá operace s sebou nese svá rizika stejně jako pooperační hojení spojené s bolestí.Lékaři Bohunické nemocnice mají zlaté ruce a díky nim  má Tom stále své nožičky.

Fyzicky týraný Tomík  má  samozřejmě i psychické problémy, se kterými denně bojuje jeho babička Vlasta, která poukazovala na týrání dítěte ještě před nehodou a snažila se těmto následkům předejít. Možná to bylo selhaní lidské, možná celého systému, ale nikdo na varování babičky nedal . Dnes je již pozdě.

Díky babičce vede Tomášek život, podobající se ostatním dětem. Dochází do školky, navštěvuje kroužky, učí se plavat. Bohužel jeho záliby musí být v době operací a rekonvalescence vždy přerušeny. Babička je zdravotní sestra a celý život dávala svou lásku a péči těm potřebným. Když ji brněnský soud svěřil Tomáška, neváhala ani chvilku a opustila své zaměstnání, odešla do důchodu, aby po svých těžce odpracovaných letech, kdy se má  těšit na odpočinek, se stala babičkou na plný úvazek.

obr