Zprávy 2010

8.4.2010

Eliška Bočanová, která se narodila bez části páteře má nový pokojíček

Krásné překvapení čekalo malou Elišku na její páté narozeniny. Má úplně nový pokojíček! Blesk to zařídil společně s o.s. Život dětem v rámci projektu Srdce pro děti pro těžce postiženou dívenku bez části páteře, jejíž příběh sledují čtenáři už více než rok. Eliška bude mít pro spaní, hraní i malování speciálně upravené prostory tak, aby ji její vážný defekt páteře příliš neomezoval.

Eliška Bočanová z Bohumína dostala kompletně zařízený pokojíček. Psací stůl, vestavěné posuvné skříně, speciální rozkládací lůžko se zdravotní matrací a další potřebné doplňky. Malovalo se a upravovala se i podlaha. „Nechala jsem ji, aby se sama rozhodla pro barvu. Nejprve chtěla zelenomodrou, ale nakonec jsme se spolu domluvily na světlejší barvě,“ říká architektka Miroslava Vaverková z Brna, která nový pokojíček navrhla.

Vše se dělalo na míru, aby Eliška měla pro pohyb co největší prostor. „Celý nábytek je z dýhy v barvě javoru. Veškeré zásuvky jsem směřovala dolů, aby se mohla do nich pohodlně dostat,“ upřesnila paní architektka. Nově Elišku čeká zejména psací stůl, který doposud neměla. „Strašně ráda kreslí, dovede malovat i celé hodiny,“ říká maminka Božena.

Vzhůru nohama byl celý třípokojový byt. Blesk a čtenáři deníku totiž zařídili, aby Eliška měla bezbariérový přístup i do ostatních pokojů. Řezaly a upravovaly se proto původní železné prahy také do kuchyně a obýváku, kde už může Eliška bez problému projet i na vozíčku.

Dívence chybí spodní část páteře

Eliška se jako jediná v Česku a asi dvacátá na světě narodila bez spodní části páteře. Přestože matka podstoupila v těhotenství řadu speciálních vyšetření včetně opakovaného trojrozměrného ultrazvuku, lékaři nepoznali, že Elišce chybí celých 15 centimetrů. Nemá dva obratle, kostrč, stydké ani křížové kosti a má i kyčle mimo kloubní jamky. Neudrží se vůbec na nohou, které má ochablé.

Kvůli chybějící kostrči a tzv. vyluxovaným kyčelním kloubům se nedokáže vzpřímit. Jelikož nemá konec páteře, kde jsou i nervové kořeny, které ovládají nohy i močový měchýř, neudrží Eliška moč ani stolici. Podle lékařů neměla nikdy sedět, chodit a vůbec se hýbat. Naprosto jim vytřela zrak a prolomila veškeré medicínské prognózy a bariéry. Obrovská vůle a zvídavost přiměla Elišku pohybovat se pomocí svých rukou. Dokonce hravě zvládne i stojku.

 

Občanské sdružení Život dětem tímto srdečně a s úctou děkuji všem laskavým lidem a dárcům, které se do pomoci Elišce prostřednctvím projektu Blesk Srdce pro děti do zapojili.

obrobrobrobrobrobr