Zprávy 2010

17.2.2010

Životy miminek pomáhá v olomoucké nemocnici zachraňovat nejmodernější inkubátor na světě

Občanské sdružení Život dětem v zastoupení paní Ing. Petry Lopušníkové dne 16.2.2010 slavnostně předalo na novorozeneckém oddělení olomoucké nemocnice špičkový inkubátor Giraffe Omnibed v hodnotě 852 876,- Kč, který podle lékařů patří k absolutní špičce.

Na dva tisíce dětí projde ročně novorozeneckým oddělením olomoucké nemocnice. Ne všechny jsou však zdravé. Na jednotce intenzivní péče leží děti nedonošené, nezralé, trpící různými infekčními chorobami nebo děti, které trpěly kritickým nedostatkem kyslíku během vývoje.

"Máme tu celou řadu špičkových zařízení. Vybavení jednoho místa stojí přibližně dva a půl milionu korun, bohužel technika stárne a je potřeba ji neustále obnovovat," posteskl si primář oddělení Lumír Kantor.
Nové zařízení spojuje vlastnosti vyhřívaného lůžka a inkubátoru. Miminko v něm není rušeno okolními vlivy. "I během manipulace regulovaný proud vzduchu brání tepelným ztrátám.

Zespodu je navíc prostor pro umístění rentgenové kazety, takže není nutné miminko vytáhnout ven ani k tomuto úkonu," pochvaloval si pan primář Kantor. Inkubátor je řízen mikroprocesorem, který například udržuje malého pacienta v optimální teplotě. "Dají se v něm provádět i operace," doplnil pan primář.

 

Inkubátor byl pořízen z výtěžku benefičního večera Bona Mente, který v říjnu loňského roku sdružení v Praze uspořádalo. Inkubátor obdrží také JIP Kliniky dětského a dorostového lékařství v Praze, dále novorozenecké oddělení Nemocnice České Budějovice, FN Hradec Králové a novorozenecké oddělení Krajské nemocnice, a.s. Masarykovy nemocnoce Ústí nad Labem.

Slavnostního předání se zúčastnil primář novorozeneckého oddělení MUDr. Lumír Kantor, Ph.D., tiskový mluvčí nemocnice pan Egon Havrlant, manažer léčebné péče doc. MUDr. Roman Havlík, Ph.D. a také novináři z regionálních médií.

Občanské sdružení Život dětem tímto srdečně a s úctou děkuje všem laskavým lidem, kteří k zakoupení Inkubátoru Giraffe Omnibed pro novorozenecké oddělení  FN Olomouc přispěli prostřednictvím dárcovských SMS.

 

obrobrobrobrobr