Zprávy 2010

4.2.2010

Blahopřejeme Tomáškovi Rohánkovi a jeho babičce, že mohou zůstat spolu

Je rozhodnuto! Pětiletého Tomáška z Brna, kterému podle obžaloby jeho matka Lucie O. (24) ošklivě opařila nožičky vařící vodou, bude i nadále vychovávat jeho babička Vlasta (57).

Tomáškovi se Blesk s občanským sdružením Život dětem rozhodl pomoci v rámci krásného projektu Srdce pro děti a pořídil mu bioptronovou lampu, aby se mu lépe hojily jizvy. „Biolampou se opařené nožičky osvětlují jednou denně nejvýše pět minut, řekla babička. Dále Tomášek dostal speciální elastické návleky na popálené nožičky a 60ks mastí (gelu contractubex) na hojení. Babička Tomáškovi kromě osvětlování biolampou dvakrát denně tímto gelem nožičky natírá. „Nohy se namočí ve vodě, gel se na ně nanese, lehce se opláchne vodou a znovu se natírá další vrstva. Tomášek také denně cvičí a prodělává tlakové masáže kožních štěpů,“ popsala péči babička. Celková hodnota darů činila 31 835,- Kč.

Přesto je pro Tomáška nejkrásnějším dárkem to, že byl svěřen své milované babičce do péče Městským soudem v Brně. Rozsudek zatím není pravomocný, ale Tomáškův biologický otec Tomáš F. (25), který o výchovu syna také usiloval, se podle dohody proti verdiktu neodvolá.

Otci soud určil měsíční výživné 2500 korun, matka by měla platit dva tisíce. Soud tak potvrdil předběžné opatření, jímž svěřil Tomáška do péče babičky.

Matka je obviněna z týrání a ublížení na zdraví. U trestního soudu jí hrozí až 8 let vězení. Lucie O. podle obžaloby předloni postavila tehdy tříletého synka do vany s horkou vodou a způsobila mu těžké popáleniny nožiček. Ty budou mít pro Tomáška bohužel doživotní následky.

Tomášek podstoupil už několik operací, přes tak složité období je však již veselejší a spokojený, že může zůstat se svou babičkou.

 

 

Petra Fajmonová – pracovnice o.s. Život dětem pro Tomáška v Brně zajistila pravidelný kroužek plavání, ze kterého je chlapec moc nadšen. Prozatím absolvoval první návštěvu v bazénu a již se velmi těší na další plavání. Kroužek je hrazen dárci, kteří se na naši výzvu nabídli Tomáškovi pomoci.

 

Občanské sdružení Život dětem tímto srdečně děkuje všem lidem, kteří se do pomoci Tomáškovi zapojili.

obrobr