Zprávy 2010

25.1.2010

Společnost Zepter International, s.r.o. pomohla v rámci projektu Blesk Srdce pro děti postižené Terezce

Vaše dcera má rozštěp páteře, nebude chodit, možná to ani nepřežije! Tak nemilosrdnou zprávu o zdravotním stavu své nenarozené dcery si před sedmi lety musela vyslechnout Michaela Galásková (36) z Ostrova na Karlovarsku.

Bojovnice Terezka ale pořádně všem vytřela zrak. Nejenže přežila porod a následky postižení, ale s pomocí dokáže ujít po svých i několik metrů. A v jejím boji ji podporuje a pomáhá krásný projekt Blesk Srdce pro děti.

Redakce Blesku se statečné dívce rozhodla společně s o.s. Život dětem pomoci. V rámci úspěšného projektu Srdce pro děti dostala bioptronovou lampu BIOPTRON Compact III v hodnotě 21 999,- Kč, kterou do projektu darovala společnost Zepter International, spol. s.r.o.. Bioptronová lampa Terezce zahojí bolestivé jizvičky.

Občanské sdružení Život dětem tímto srdečně a s úctou děkuje společnosti Zepter International, spol. s.r.o. za pomoc. Lampa byla dívence předána 20.1.2010, a to osobně zástupci společnosti Zepter International, spol. s.r.o. přímo u Terezky doma v Ostrově u Karlových Varů.

 

Terezka prodělala třináct operací, další zřejmě přibudou. Její tělíčko je tak samá jizva. Kvůli oslabené imunitě se jí rány špatně hojily.

„Každý den cvičíme a pravidelně jezdíme do lázní, kde jsem se také poprvé seznámila s blahodárnými účinky bioptronové lampy. Jizvy se začaly hojit a Terezka se cítila dobře i psychicky. Cvičení a různé procedury se vyplatily. Terezka se normálně pohybuje na vozíku. Když se teď přidržuje stěn, dokáže sama udělat i několik kroků,“ potvrdila maminka.

Močový měchýř však dívka nikdy sama ovládat nebude. Je proto odkázána na plenkové kalhotky. I tak je Michaela Galásková za bioptronovou lampu moc vděčná. Jako samoživitelka si ji nemohla dovolit.

Paní Galásková podruhé otěhotněla, když jí bylo necelých 30 let. „Ve 33. týdnu těhotenství mi lékař řekl, že dcera má rozštěp páteře. Navíc dodal, že se stane zázrak, když porod vůbec přežije. Byl to šok,“ popsala osudový okamžik maminka Michaela.

V tu chvíli se rodině převrátil život naruby. Po porodu císařským řezem se diagnóza potvrdila a holčička musela hned na operaci. „Terezka neměla ve spodní části páteře uzavřené obratle. Mozkomíšní mok ji vytékal ven a hrozila infekce. K tomu všemu se mok hromadil uvnitř lebky. V té době to s ní vypadalo velmi špatně,“ vzpomíná paní Galásková.

Teď se Terezka těší, až vyrazí do školy. „V září začne navštěvovat první třídu ve speciální škole v Karlových Varech. Už jsme byly na zápisu. Terezce jsme dokonce založili i webové stránky. Její příběh tam tak zájemci mohou sledovat i dál,“ dodala její maminka.

obrobrobr