Zprávy 2010

12.1.2010

Pomáháme pětiletému Tomáškovi, který utrpěl závažné opaření nožiček

Pětiletý Tomášek utrpěl závažné opaření nožiček, které mu způsobila jeho vlastní matka, která ho postavila do horké vody. Občanské sdružení Život dětem může díky krásnému projektu Blesk Srdce pro děti Tomáškovi, který je po tragické události v péči své laskavé babičky pomoci.

Tomášek obdrží speciální bioptronovou lampu, která mu pomůže s hojením opařených nožiček, dále  dostatečné množství speciální masti, kterou nehradí zdravotní pojišťovna, ale Tomáškovi velmi pomáhá a také speciální "ponožky" na poraněné nožičky. Celková hodnota darů činí téměř 28 000,- Kč.

Celý příběh:

Maminka mě postavila do horké vody a mě to moc bolelo! Šokující věta, kterou řekl Tomášek (5) zdravotní sestře (65) na popáleninovém oddělení Fakultní nemocnice v Brně, dovedla malého chlapce z péče matky do náručí milující babičky.

Tomášek za to draze platí velkými bolestmi a utrpením, ale snáší to prý statečně.

Tomáškova matka Lucie (24) podle žalobkyně předloni v říjnu postavila v brněnském bytě synka do vany s horkou vodou a způsobila mu těžké popáleniny. Matka vinu popírá a tvrdí, že syn si vlezl do vody sám! To však loni v listopadu u soudu zpochybnil znalec. „Byl 34 dnů na jednotce intenzivní péče,“ upřesnila Tomáškova babička Vlasta (56), která má nyní vnuka v péči. Chlapec bude mít doživotní následky.

Vyjádření babičky Tomáška:

„Co se o Tomáška starám, tak už podstoupil dvě operace. Loni v březnu ležel v nemocnici 14 dnů a pak dva týdny v říjnu. A čekají ho další operace. Je to můj hrdina, protože strašně trpěl, ale snášel to statečně,“ svěřila se Blesku babička.

Její vnuk je velmi živý. Skáče z pohovky na zem a zase zpátky. Na pohovce si však za chvilku tře popálené nožičky ručníkem. „To mu dělá dobře, protože jizvy ho svědí. Třikrát denně mu natírám nožičky speciálním gelem. Ráno spolu cvičíme a jde do školky. Tam ho odpoledne vyzvednu a jdeme třeba do parku,“ přiblížila jejich všední dny paní Vlasta, která pracuje jako zdravotní sestra v městské nemocnici.

Dvakrát už byli s vnukem v lázních, brzy pojedou potřetí. Teprve od babičky dostává Tomášek lásku, kterou mu máma Lucie neprojevovala. „Nebyla tam mateřská láska! Ona k synovi přistupovala, jako by to bylo cizí dítě. Stydím se za ni!“ řekla sestra Lucie, Jaroslava.

 

Matce hrozí 8 let vězení

Tomáškova matka Lucie (24) čelí obžalobě z týrání svěřené osoby a ublížení na zdraví. K soudu  nepřišla a požádala o jednání v nepřítomnosti. Verdikt zřejmě padne 17. února. Hrozí jí až osm let vězení.

 

Pokud budete mít zájem podpořit projekt Blesk Srdce pro děti a tím pomoci dalším závažně nemocným dětem, zašlete prosím finanční obnos ve výši dle vašeho uvážení na bankovní konto o.s. Život dětem: 83297339/0800 pod variabilním symbolem 1234.

 

Děkujeme za pomoc.

 

S úctou k vám občanské sdružení Život dětem

obrobr