Zprávy 2009

16.12.2009

Postižená Eliška bude mít nový pokojíček

Malá Eliška Bočanová (4) z Bohumína na Karvinsku bude mít nový pokojíček. Přestože se narodila bez části páteře a lékaři jí prorokovali doživotní nehybnost, je velmi čiperná a potřebuje stále více prostoru.

Deník Blesk, který osud děvčátka už delší dobu sleduje, mu vyšel vstříc. Přestavbu panelákového pokojíčku finančně zaštítí společně s občanským sdružením Život dětem v rámci projektu Srdce pro děti. Nejedná se jen o přestavbu pokojčíku, ale také úpravu dveří tak, aby se Eliška mohla doma pohybovat na invalidním vozíčku.

Prvním krůčkem k přestavbě byla návštěva architektky Miroslavy Vaverkové. Ta pokojík proměřila a zanedlouho navrhne řešení. „Pokoj je malý a je tam hodně věcí. Především musíme vyřešit úložné prostory,“ vysvětlila. Už nyní počítá s tím, že Eliška bude mít novou rozkládací válendu a skříňky s nízkými dvířky, aby na ně dosáhla.

Proměnu svého království si Eliška nechtěla nechat ujít a okamžitě přispěchala s vlastními dekoratérskými nápady. „Chtěla bych to mít pruhované jako zebra,“ prohlásila. Pak jí ale padl do ruky vzorník nábytku a měla jasno. Pokojíček bude bleděmodrý. Eliška se narodila s velmi vzácným postižením. Chybí jí kus páteře, dva obratle, kostrč, křížové i stydké kosti. Lékaři však na ultrazvuku nic z toho nepostřehli. Z dalšího omylu je vyvedla sama dívenka. Po jejím narození tvrdili, že bude doživotní ležák. Malá bojovnice však dokonale ovládla pohyb po rukou a nyní umí »běhat«, bravurně vyleze na křeslo a udělá i stojku!

 

Přestavbu Eliščina pokojíčku budeme společně s vámi průběžně sledovat.

 

 

obrobrobr