Zprávy 2009

29.9.2009

Statečná Eliška poprvé stála rovně :-)

Eliška Bočanová (4) z Bohumína, které o.s. Život dětem s deníkem Blesk pomáhá, se v pátek poprvé ve svém životě alespoň na malou chvíli postavila zpříma.

Umožnila jí to ortézka vyrobená na míru v brněnské firmě Ortea.

Elišce Bočanové chybí od narození dolní část páteře. Holčička se dnes má čile k světu. „Celý den se hýbe, pořád musí něco dělat. Kdyby byla zdravá, tak by to snad byl malý čertík,“ říká o ní její maminka Božena Wijová (46).

Chodit může Eliška jen po čtyřech, »kopýtka« mívá na rozdíl od čertíků nikoliv na nohou, ale naopak na rukou. Stát mohla až do včerejška jedině v předklonu. „To je poprvé, kdy stojí rovně,“ říkala dojatě maminka ve chvíli, kdy protetici Vladislav Vedral (54) a Petra Pivoňková (41) Elišku postavili do jejího pestrobarevného umělohmotného krunýřku. Elišce se na něm líbí berušky a kytičky, stát v něm ale nechtěla. „Sundejte mi to, maminko, prosím, už mi to sundejte,“ žadonila v dojemné chvíli Eliška.

Takzvaná hipkafo ortézka by jí měla vydržet asi rok a půl. Kromě toho, že v ní bude moci stát a pohodlně sedět, by ji měla připravit na RGO neboli »kráčející« ortézu. V té už by se Eliška v budoucnu mohla sama i projít.

 

Občanské sdružení Život dětem bude Elišce hradit část mechanického vozíčku, který jí umožní lépe se pohybovat. Dále pro Elišku připravuje rekonstrukci jejího pokojíčku v panelovém domě v Bohumíně, kde žije se svou rodinou.

O dalších novinkách v pomoci Elišce vás budeme průběžně informovat.

 

obrobrobrobr