Zprávy 2009

1.9.2009

Věnujte svůj mobilní telefon dětem z dětských domovů

Zapojte se do sběrové akce neziskového kolektivního systému Asekol a občanského sdružení Život dětem, podpořte znovuvyužití nebo recyklaci starých mobilních telefonů. Pomůžete tím dětem z dětských domovů, které se chystají vykročit do samostatného života i k ochraně životního prostředí. Zapojením do soutěže můžete navíc vyhrát zajímavé ceny.

Pro děti, které vyrůstají v dětských domovech se stává vstup do samostatného života jedním z největších úskalí, kterým musí projít. V Domovech se o děti starají laskavé tety a strýčkové, v 18 letech nebo po ukončení vzdělání však musí tyto děti odejít. Musí si najít bydlení, práci, zajistit spoustu věcí, které jsou pro ně nové, které je mnohdy zaskočí a neví si s nimi rady. Mobilní telefon kterým by mohly zavolat svým tetám do Domova a poradit se s nimi, by jim velmi pomohl v řešení jejich problémů, při hledání zaměstnání, ale i ve spojení s jejich kamarády z Domova, se spolužáky. Nepropadaly by beznaději a pocitu opuštěnosti.
Zatímco v běžných rodinách dostane často dítě mobilní telefon při vstupu do základní školy, v dětských domovech chybí finanční prostředky jak na pořízení telefonů, tak následně na jejich provoz a telefon proto nevlastní ani větší děti.
Pomoci dětem, které opouští dětské domovy na jejich další nelehké cestě životem je nyní velmi snadné. Zašlete zdarma svůj starý mobilní telefon pomocí <a href="http://www.venujmobil.cz/chci_dalsi_obalku.php" target="_blank">této zasílací obálky</a> společnosti Asekol, která zajistí jejich kontrolu, případně repasi. Občanské sdružení Život dětem následně předá telefony dospívajícím dětem.

Nevyhazujte do popelnice ani nefunkční mobilní telefon! Telefon odhozený do popelnice skončí bez užitku na skládce odpadů. Předáním telefonů k recyklaci však pomůžete znovuvyužití cenných surovin a tím omezení těžby jejich primárních zdrojů.
Mobilní telefony a další elektrospotřebiče se staly nedílnou součástí našeho života. Počet nově prodaných telefonů stále narůstá. Nebývale tak vzrůstá i množství vysloužilých mobilních telefonů, které mají lidé obvykle uloženy bez užitku v šuplíku nebo které byly vyhozeny do popelnice. I vysloužilé mobily však mají svou hodnotu, a to zejména díky plastům a vzácným kovům, které jsou v nich obsaženy.

 

 

Věděli jste například, že:
•    Průměrná doba používání mobilu v ČR je 12 až 18 měsíců.
•    Mobil je nejčastěji měněným elektrozařízením. Ročně se ho zbaví každý čtvrtý občan. Ve dvou třetinách případů je to kvůli modernizaci přístroje, nikoli kvůli poruše.
•    V České republice je stále přibližně 5 – 8 milionu vysloužilých mobilů, které nebyly odevzdány k recyklaci.
•    Využitelné suroviny z mobilů jsou například: paladium, zlato, stříbro, měď.
•    Naopak k nebezpečným složkám mobilních telefonů patří: arsen, berylium, brómované zpomalovače hoření, šestimocný chrom, kadmium, měď, nikl, olovo, oxid antimonitý, rtuť a PVC.
•    Recyklací pouhých 29 mobilních telefonů se dá získat gram zlata. Pro zajímavost: pokud se stejné množství zlata musí vytěžit, vznikne kvůli tomu 2900 kilogramů odpadu.
•    Při koupi nového mobilu přispíváte na jeho recyklaci jednou korunou, kterou připlatíte k základní ceně.

Děkujeme všem, kdo se rozhodnou zaslat nepoužívaný mobilní telefon ve prospěch opuštěných dětí z dětských domovů, ale i těm, kdo zašle nefunkční telefon k recyklaci a pomůže tím k ochraně životního prostředí.