Zprávy 2019

16.9.2019

Kája

Kája se měl narodit jako zdravé dítě. Nikdo neví, zda by tomu tak bylo, kdyby lékaři přistoupili na porod císařským řezem. Asi k tomu neviděli žádný důvod, proto mamince v jejím termínu porod vyvolávali. Ten byl opravdu velmi obtížný. Kája byl navíc chvíli přidušený, což se projevilo mnoha zdravotními problémy.

Měl srdeční vadu, několikrát během dne nedýchal, dále mu při porodu otočili ručičky i nožičky, které mu maminka musela stále masírovat. Nakonec se projevily i problémy se štítnou žlázou. Když se ani v deseti měsících pořádně nehýbal, skončil na magnetické rezonanci, kde objevili neznámé a netypické objekty na mozku. A aby toho nebylo málo, ve dvou letech se u Káji objevil těžký autismus, který se projevuje tím, že nesnáší neznámé lidi, větší kolektiv, jakékoliv změny, a naopak lpí na všech zvycích. Maminka s Kájou pravidelně rehabilituje, navštěvuje speciální terapie, jezdí spolu na hypoterapie, protože to všechno jejímu synovi hodně pomáhá.

Kája velmi miluje chundelaté pejsky, proto maminka každou volnou chvíli jezdí ke strejdovi, který má chovnou stanici. Tam je její syn opravdu hodně spokojený. A o to se maminka ze všech svých sil snaží. Přeje si, aby její syn prožil šťastný život, i když s tak zásadním handicapem. Doufá, že se s ním naučí žít, že ho nebudou zraňovat lidé, kteří se k němu nebudou chovat hezky, kteří se mu budou třeba dokonce posmívat a moc by si přála, aby se jednou naučil samostatnosti.

Maminka je šťastná, že žije ve městě, kde je pro takto nemocné děti školka, škola i stacionář a ona může chodit do práce. Nejde jenom o to, že si vydělá tolik potřebné peníze, ale také si paradoxně odpočine a nabere sílu na další péči o svého nemocného syna. Ten navíc potřebuje speciální pravidelné rehabilitace, které zdravotní pojišťovny nehradí. Navíc jeden plat na tyto drahé rehabilitace nestačí, proto potřebuje naši pomoc.

Kájovi a dalším dětem můžete pomoci zasláním libovolné částky na číslo účtu 83 29 73 39/0800, s variabilním symbolem 1234. Nebo zaslat sms ve tvaru DMS mezera ZIVOTDETEM mezera 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777 (cena dárcovské SMS činí 30, 60 nebo 90 Kč, příjemce vaší pomoci obdrží 29, 59 nebo 89 Kč). A nebo pomocí platební karty si zakoupit virtuální srdíčko pomoci, za min. 30 Kč – pomáhat můžete zde https://app.srdcedetem.cz/chci-pomoci.